Fagfolk og sund fornuft:
Sådan bliver du tryg under det smukke stråtag

15. januar 2022

 

 

Fordommene om stråtag er mange – men ofte bunder de i manglende viden om den historiske tagtype, der klæder den danske byggestil og natur så smukt. Lilienhoffs mægler Thomas Langberg Kjærgaard, der har stor erfaring i at sælge ejendomme med stråtag, oplever tilmed forsikringsselskaber, der ikke er opdateret på stråtaget anno 2022. Derfor guider vi her i, hvad du skal være opmærksom på, når det gælder stråtaget.

Hist hvor vejen slår en bugt, ligger der et hus så smukt... Ser du også et idyllisk bindingsværkshus for dit indre blik, når du hører sangen? Hvidt og sort og toppet med et stråtag? Så er du ikke den eneste. For stråtaget er i den grad en del af vores danske bygningsarv. Men hvor andre gamle teknikker er gået i glemmebogen, bliver der stadig lagt stråtage på flere nybyggede ejendomme – og det er der en særlig grund til, forklarer Thomas Langberg Kjærgaard, der er mægler hos Lilienhoff i Øst- og Midtjylland og har solgt en del ejendomme med stråtag:
“Et stråtækt tag ser grundlæggende virkelig elegant ud – på den rette bygning, naturligvis. På eksempelvis bindingsværkshuse er stråtag det eneste rigtige tag, men det passer også på nyere ejendomme – simpelthen fordi det ofte matcher den nordiske æstetik og byggestil med naturmaterialer. Det passer også godt ind i den danske natur, og det patinerer flot.”

Thomas og hans kolleger hos Lilienhoff oplever dog jævnligt, at boligkøbere kan være tilbageholdne over for boliger med stråtag – eller i hvert fald at de har mange spørgsmål til tagtypen.

Manglende viden giver nervøsitet

“En del tror, at et stråtag er voldsomt besværligt og dyrt i vedligehold, men det er det faktisk ikke, og når jeg forklarer, hvordan man holder øje med et stråtag, og hvad det reelt kræver i vedligehold, forsvinder bekymringerne som regel. Så jeg oplever egentlig, at det mere er den manglende viden om tagtypen, der gør folk nervøse – og derfor er det vigtigt, at jeg som mægler grundigt og åbent vejleder potentielle boligkøbere om stråtaget, så det ikke bliver en hindring.”

Dermed ikke sagt, at Thomas Langberg Kjærgaard ikke har oplevet stråtage, der netop risikerede at forhindre et salg. Men her var det ikke materialet som sådan – det var standen og alderen. For når et stråtag først skal skiftes, så er det ganske rigtigt dyrere end for eksempel tegltag.
“Noget af det første, jeg spørger en sælger af en stråtagsejendom om er, hvor gammelt taget er. Som tommelfingerregel holder et stråtag i 40-50 år, men det er primært tykkelsen på taget, der afgør det. For hvis et stråtag er kommet til at se slidt og grimt ud, kan en tækkemænd fjerne et lag – og så står taget flot og skarpt igen,” fortæller Thomas Langberg Kjærgaard og tilføjer, at det nogle gange blot er en ny mønning, der skal til for at løfte hele tagets udtryk.

For når et stråtag stråler og passer godt til selve ejendommen, så er det noget, der kan forøge hele boligens herlighedsværdi – og omvendt vil et ødelagt eller udskiftningsklart stråtag risikere at trække ned i værdien.

Et nyt stråtag solgte huset

“For noget tid siden solgte jeg en ejendom med stråtag, hvor taget så rigtig træt og udskiftningsmodent ud, men selve boligen var så fin. Der var blevet taget billeder, men der var ingen fremvisninger overhovedet. Her anbefalede jeg sælgerne at få lagt et nyt tag, og det gjorde de. Vi fik selvfølgelig taget nye billeder og lavede en ny præsentation, og så blev huset solgt på en måned – uden nedslag i prisen. Det viser mig, at lige præcis når det gælder stråtag, så kan penge til både små og store forbedringer være godt givet ud – for der er ingen, der bliver forelsket i et gammelt eller slidt stråtag,” råder Thomas Langberg Kjærgaard.


Huset her blev i første ombæring sat til salg med det gamle, trætte stråtag - men der var ingen, der forelskede sig i ejendommen. Derfor rådede Thomas Langberg Kjærgaard sælgerne til at få lagt et nyt tag - og dét gav hele boligen nyt liv! På under en måned var der skrevet under på en købsaftale.

Brand, vind og vejr

Det er brandsikkerheden, der oftest er potentielle køberes største bekymring med stråtage – fordi de fleste husker horrible historier om nedbrændte boliger på nytårsaften. Men i dag er langt de fleste stråtage, der er lagt af fagmænd, udstyret med et brandhæmmende underlag.
“Derudover er der indført afstandskrav for bygninger med stråtag – har du to eller flere bygninger med stråtag på en grund, skal der minimum være 20 meter mellem dem. Er der én ejendom med stråtag og andre uden, skal der minimum være 12,5 meter mellem dem. Og er der lagt en brandhæmmende fiberdug under stråtaget, så er afstandskravene det halve,” forklarer Thomas Langberg Kjærgaard.

Til gengæld skal du som potentiel køber holde øje med, hvilken retning taget vender i forhold til solen:
“Vind og vejr er noget af det, der har størst indflydelse på et stråtags levetid – på samme måde som solen er hård ved de fleste former for byggematerialer. Derfor holder sydvendte stråtagskonstruktioner ikke lige så godt som eksempelvis nordvendte. Har du et stråtag ved den jyske vestkyst kan den kraftige blæst også give problemer – der kan opstå huller ned gennem stråene, og hvis der så kommer regnvand ind, kan der opstå fugt eller svamp. Men det alt sammen noget, der er til at holde styr på, så længe du jævnligt får en tækkemand til at gennemgå taget for dig,” rådgiver Thomas Langberg Kjærgaard.

5 ting, du skal være opmærksom på ved stråtage

Uanset om du er sælger eller køber, er der nogle detaljer, det er væsentligt at vide om stråtækte tage, forklarer Thomas Langberg Kjærgaard her:

Hvor gammelt taget er, og om det er vedligeholdt
Man siger, at et stråtag holder 40-50 år, når det bliver vedligeholdt kontinuerligt. Du skal kigge efter stormskader, huller ned gennem taget og algevækst. Få eventuelt en tækkemand eller en anden fagmand til at gennemgå taget.

Tagets tykkelse
Alderen alene betyder ikke, at taget skal skiftes. Hvis det er 15 år gammelt og overfladen er slidt og træt, men selve taget stadig har en god tykkelse, vil en fagmand kunne fjerne det yderste lag – og så vil taget se ud som nyt igen og holde længe endnu.

Om taget er lagt med brandhæmmende materialer
Stråtag behøver faktisk ikke at have et underlag med en brandhæmmende fiberdug, men det giver sig selv, at det er en god ide – for en sikkerheds skyld.

Kig dig for, når du vælger forsikring
Et stråtag vil altid betyde en højere forsikringspræmie, men der findes forsikringsselskaber, der tager overpris. En nylig undersøgelse afslørede, ifølge Thomas Langberg Kjærgaard, et selskab, der var 300 procent dyrere end på boliger med almindeligt tag. En tommelfingerregel er 20-30 procent højere pris, så der kan været meget sparet på et par ekstra telefonopkald.

Hold hovedet koldt
Har du forelsket dig i en ejendom med stråtag, så lad det ikke fylde mere end nødvendigt. Hold hovedet koldt, få en fagmand til at tjekke det efter og husk den løbende vedligeholdelse – som med alle former for tage.

 

Her er tre stråtækte huse, som vi aktuelt har til salg

Følg med på liebhavermarkedet

Vi udsender løbende nyhedsbreve, hvor vi giver en status på boligmarkedet med særlig fokus på liebhaveri. Hvis du er interesseret i at modtage disse nyhedsbreve, skal du udfylde skemaet herunder.