Hesteejendomme hitter som aldrig før:
Det skal du holde øje med

2. april 2022

Interessen for hesteejendomme har aldrig været større, end den er nu, fortæller Lilienhoffs mægler Thomas Langberg Kjærgaard. Heldigvis finder du stort set altid hesteejendomme i Lilienhoffs salgssortiment, for vi er stærke i at rådgive om køb og salg af de eftertragtede boliger, hvor der er plads til både to- og firbenede. Men uanset hvor vidunderlig en ejendom er, betyder ny lovgivning, at du skal se dig godt for.

At kunne se din yndlingshest fra køkkenvinduet. At kunne gå få skridt fra din egen hoveddør – og så står du i stalden. At kunne sadle op og ride ud i naturen – uden at skulle forlade din egen matrikel. Hvis dit drømmeliv ser nogenlunde sådan ud, så er du langt fra den eneste – og så skal du læse videre her.
“Generelt har vi rigtig mange og rigtig smukke hesteejendomme i Danmark. Jeg ser det som resultatet af, at vi har så mange dygtige ryttere i Danmark, og at vi traditionelt set er et landbrugsland,” forklarer Thomas Langberg Kjærgaard, der har solgt talrige hesteejendomme i sin tid hos Lilienhoff Østjylland. Og for tiden har han mere travlt med at fremvise hesteejendomme end nogensinde før:

Historisk stor interesse

“Tidligere kunne hesteejendomme være en svær ejendomstype at få solgt, men det har ændret sig markant. Vi har i Lilienhoff aldrig oplevet så stor en interesse for hesteejendomme, som vi gør lige nu – der er rigtig mange, der kontakter os og efterspørger en ejendom, der enten er klar til hestehold, eller som kan blive det. Det smitter naturligvis af på priserne, der også er højere, end vi har set længe. Så hvis du går og overvejer at sælge din heste- eller landejendom, så er det et rigtig godt tidspunkt.”
Thomas mener også, at fremkomsten af flere og større investorer på hesteområdet har stor betydning – ikke mindst de udenlandske investorer kan være med til at drive priserne op.

Hesteforholdene afgør salget

Thomas har sat sig grundigt ind i hesteverdenen, de behov ryttere og heste har samt den lovgivning, der regulerer hesteejendomme. Det betyder, at han er en værdifuld sparringspartner for både sælgere og købere på dette helt særlige ejendomsområde. 
“For mange liebhavere er det ofte udsigt til hav, vand eller skov, der tæller, men for hestefolk er det vigtigere, om de kan se hestefoldene fra stuehuset, og om ridehallen har de rette internationale mål. For nylig fremviste jeg en ejendom til en tidligere EM-vinderrytter, hvor der bl.a. hører en imponerende park til – og rytteren gik naturligvis straks i gang med at skridte parken af, for at se om der var plads til en hestefold af den rette størrelse. Det er nemlig ofte forholdene for de firbenede, der afgør, om en professionel køber den givne hesteejendom – ikke hovedhuset.”
Og hvad er det så, hesteejendomskøbere oftest går efter, når de kigger på nyt hjem til sig selv og deres heste?

Lovkrav og staldinventar

“Først og fremmest skal hestefaciliteterne være i orden – uanset om ejendommen er til hobbyheste, eller køberen planlægger at bruge den i professionel sammenhæng, fx med opstaldning. Det betyder, at stalde, staldinventar, materialer, bokse og ridehal skal være af god kvalitet, og at det hele skal leve op til de lovkrav, der er på området. Man kan sige, at køberne vurderer en hesteejendom på samme måde som alle andre liebhavere – bare med hestens rammer i centrum. Det er som regel også her, værdierne befinder sig. Jeg har eksempelvis oplevet en ejendom med nærmest palæagtigt staldudstyr med dyre designerlamper, mens hovedhuset til gengæld trængte til en del kærlighed,” beretter Thomas.

Fra landejendom til hesteejendom

Netop fordi efterspørgslen på hesteejendomme er stigende – og fordi køberne i den grad ved, hvad de vil have – er der også stor interesse for at købe almindelige landejendomme og så selv konvertere dem til en hesteejendom.
“For nogle er der naturligvis en attraktion i at få en hesteejendom, der er lige til at gå til, og hvor de kan sætte hestene direkte i boksen. Andre vil dog gerne skræddersy en ejendom præcis til egne behov og størrelsen på hesteholdet. Her rådgiver jeg dog altid om de mange godkendelsesprocedurer og lovkrav, der er for netop hesteejendomme,” forklarer Thomas.
Netop derfor spørger han altid ind til en potentiel købers ønsker for en ejendom inden fremvisningen – på den måde kan han på forhånd undersøge, om der er særlige begrænsninger at forholde sig til:
“Desværre kan du som hesteejer ikke bare forvente, at du kan købe en landejendom og så etablere ridehal, folde og meget andet. Der kan være visse juridiske udfordringer ved at konvertere en almindelig landejendom til en hesteejendom, ligesom udvendige rideanlæg skal godkendes af kommunen. Vi havde eksempelvis en ejendom til salg, som umiddelbart virkede oplagt som hesteejendom, men på grund af diverse fredninger ville det være umuligt at etablere en udvendig ridebane og en ridehal med indvendig ridebane. Det illustrerer tydeligt, at hesteejendomme er en særlig ‘størrelse’ at arbejde med og en opgave, der kræver en del specialviden hos os mæglere.”

Læs mere → Vil du skabe din egen hesteejendom? Det her skal du vide!

4 ting, du skal tjekke, hvis du sælger hesteejendom

Hvis du overvejer at sælge en hesteejendom, opfordrer Thomas Langberg Kjærgaard til, at du får styr på disse 4 ting:

1. Sørg for, at de hestefaciliteter, der skal være godkendt af kommunen, er blevet godkendt, og hav papirerne klar. Jeg oplever, at der kommer større krav fra køberne til især de indvendige faciliteter.

2. Gennemgå stalde, bokse, folde og ridebaner, og tjek, at de lever op til de gældende lovkrav – det er noget, der betyder meget for både hobbyfolket og de professionelle.

3. Det kan lyde logisk, men alligevel: Få ryddet op, mug ud og gør rent. Sørg for, at alt fremstår velholdt – både i stalden og i stuehuset.

4. Gå eventuelle reparationer efter: Hvis foldene har brug for at få skiftet pælene, så gør det. Hestefolk er ikke bange for ting, der skal fikses, men rammerne skal være i orden.

 


Følg med på liebhavermarkedet

Vi udsender løbende nyhedsbreve, hvor vi giver en status på boligmarkedet med særlig fokus på liebhaveri. Hvis du er interesseret i at modtage disse nyhedsbreve, skal du udfylde skemaet herunder.