Lilienhoff guider:
Når Danmark kalder dig hjem igen

02. juli 2022

Hvordan griber du det an, når du som udlandsdansker mærker, at familie og venner, de lyse nætter og den danske livsstil lokker, og det er tid til at finde et hjem i dit gamle land? Det kan vi hos Lilienhoff – og en af vores kunder – svare på. Gennem årene har vi nemlig hjulpet mange danskere i udlandet med at købe helårsbolig i Danmark, og det betyder, at Lilienhoff er et godt sted at starte. Her får du et indblik i, hvordan vi sikrer, at du kommer rigtigt hjem.

Har du taget dig selv i at sidde og kigge på boliger i Danmark? Måske har børnene nået skolestart. Måske er du begyndt at savne familien og vennerne. Eller måske er du bare klar til bo under hjemlige himmelstrøg igen. Uanset baggrunden skal det være så nemt og gnidningsfrit som muligt at finde den bolig, der skal danne rammen om det nye liv i dit gamle land.
Lilienhoff er et sted, hvor mange udlandsdanskere begynder at kigge efter helårsbolig i Danmark – både fordi vi har et stærkt udvalg af ejendomme, der skiller sig ud fra mængden, og fordi vi er særdeles erfarne, når det handler om at sikre en god boligkøbsproces med de ‘udfordringer’ afstand kan give.
Det gjorde Line og hendes mand, Lars, brug af for nylig. De er bosat i et EU-land og har tidligere købt sommerhus i Danmark gennem Lilienhoff, og nu har de suppleret med den helårsbolig, de flytter hjem til i 2023. Her får du Lines bedste råd til en god købsproces på tværs af landegrænser:

1. Gå i gang i god tid

“Vi gik stort set i gang, to år før vi reelt flytter hjem, og det har givet en rigtig god proces. Der er gået måneder imellem, vi har været i landet for at se på boliger, så det har givet mulighed for at tænke og mærke godt efter i forhold til valg af bolig. Rent praktisk skal mæglerne også have god tid til at planlægge fremvisningerne. Når du så har set boligerne, så lad være med at lade dig presse af omstændighederne – det kan godt være, at det er pressede dage med mange fremvisninger, men du skal ikke købe bolig i affekt. Tag dig tid. Det er også vigtigt at huske, at boliger i den her prisklasse sjældent bliver solgt med det samme – den ejendom, vi endte med at købe, havde været til salg i sammenlagt tre et halvt år.”

2. Find en mægler med faglig stolthed

“Selv om det selvfølgelig er boligen, du køber, betyder sælgers mægler alligevel rigtig meget for processen. Når du sidder langt væk, kan du ikke lige køre forbi en ejendom eller mødes med relevante personer og myndigheder, og derfor er tilliden til mægleren ekstremt vigtig. Jeg så også boliger sammen med andre mæglere, og der var flere rystende oplevelser; én fortalte usandheder om den ejendom, vi så, mens en anden kontaktede mig efter en fremvisning og forsøgte at sælge mig sin fars ejendom i stedet. Med en tredje mægler var jeg ude at se områdets dyreste ejendom, som jeg naturligvis havde nogle spørgsmål til – men da vi en måned senere mødtes igen til anden fremvisning, havde mægleren ikke gidet at undersøge noget og havde ingen svar til mig. Christian Ahm Pedersen fra Lilienhoff var derimod helt utroligt velforberedt, og der var god kommunikation hele vejen. Ved tvivlsspørgsmål gik han altid hjem og undersøgte og kom retur med et svar eller hjælp til, hvor jeg kunne finde mere information. Derfor er et væsentligt råd, at du finder en mægler med en høj grad af faglig stolthed og grundighed. Jeg følte mig aldrig til besvær, og der var gensidig tillid og respekt.”

3. Vær tydelig med dine krav

“Jeg er meget ‘lige ud af posen’, og det skal man være i sådan en proces her. Vær fra starten tydelig med dine krav til både bolig og omgivelser. Det gør, at din mægler nemmere kan vælge de rette boliger ud, så du ikke skal bruge tid og kræfter på boliger, der ikke lever op til dine behov og ønsker. Vær også 100 procent ærlig på fremvisningerne, og vær klar på dine ‘dealbreakers’. Mæglerne er jo sælgere, og hvis du er for flink, kan du hurtigt blive løbet over ende og blive slæbt ud på fremvisning af et hus, du faktisk ikke er interesseret i.”


Denne pragtfulde terrasse og tilhørende villa i Humlebæk kan blive din – se mere her

4. Hav en byggerådgiver eller arkitekt med på fremvisninger

“Jeg kan ikke anbefale nok, at du har en arkitekt eller en byggerådgiver med fra starten af – i hvert fald hvis du er udkig efter en landejendom eller en bolig, hvor du regner med at skulle renovere eller bygge om eller bygge til. Hvis du skal have lov til noget som helst, skal du igennem noget af et bureaukrati med ansøgninger og tilladelser, og ofte skal du også møde fysisk op til møder – og alt det er svært, når du sidder langt væk. Du kan også bruge arkitekten i forhold til at styre uden om de boliger, hvor arbejdet vil være for meget op ad bakke.”

5. Sæt tid af til at få styr på de økonomiske spørgsmål

“Vi har boet mange år i udlandet og fandt ud af, at det er vigtigt at have god tid til at få styr på de økonomiske aspekter af et boligkøb. Ikke alle er eksempelvis gearet til at arbejde med en udenlandsk bank – til trods for at vi kom med en bankgaranti fra en stor europæisk bank, der opererer i flere EU-lande, gjaldt deres bankgaranti ikke i Danmark. Vi var heldige stadig at have nogle bankforretninger i en dansk bank, så de kom ind over og hjalp, men hvis ikke du har en bank i Danmark, skal du sætte tid af til den proces.”

 

“Sådan sikrer Lilienhoff en god købsproces”

Hos Lilienhoff har vi gennem årene hjulpet mange udlandsdanskere med at finde den rette bolig i ‘det gamle hjemland’. En af de mæglere, der har stor erfaring, er Christian Ahm Pedersen fra Lilienhoff Sydjylland - og her får du hans introduktion til, hvordan det foregår, og hvad du skal være særligt opmærksom på.

“Vi har hjulpet rigtig mange danskere i udlandet med at finde deres nye hjem i Danmark. Når de kontakter os, har de ofte fundet nogle bestemte boliger hos os, som de umiddelbart er interesseret i, og det er altid et godt udgangspunkt – men fordi de bor i udlandet, og eventuelle fremvisninger skal planlægges grundigt, er det meget vigtigt, at mægleren får en detaljeret indsigt i deres ønsker og behov,” forklarer Christian Ahm Pedersen fra Lilienhoff i Sydjylland.
Her fortæller han mere om, hvad der er anderledes ved at købe bolig på afstand, og hvordan Lilienhoff arbejder for at sikre en god købsproces.

Den største forskel på at købe bolig på afstand

Takket være teknologien er det i dag markant nemmere at købe bolig i Danmark, selv om du bor i udlandet. Det er klart, at du stadig er nødt til at stå i en bolig og mærke den, men rigtig meget kan heldigvis klares over en god internetforbindelse.
“Jeg oplever, at den fase, der kan være sværest på grund af afstanden, er den ‘eksplorative’ fase. Der, hvor du herhjemme vil tage ud at se en masse boliger for at blive klar på dine ønsker og behov. Den fase er vi med udlandsdanskere oftest nødt til at tale os igennem, og derfor vil de, der kigger bolig hos Lilienhoff opleve, at vores mæglere stiller en helt masse spørgsmål – og måske også mere detaljerede, end de lige havde forestillet sig. Men vi gør det for at kunne ramme plet med de boliger, du så rent faktisk køber en flybillet hjem for at se,” forklarer Christian.

En vigtig relation

De mange spørgsmål til dine behov, din situation, særlige krav og i mange tilfælde også økonomiske vilkår tjener i øvrigt endnu et vigtigt formål:
“Det er også gennem disse samtaler, at der bliver opbygget en vigtig relation og den gensidige tillid, der er nødvendig for en god købsproces med indlagt afstand. Så vær åben om din situation – for jo mere information din mægler har, desto bedre forudsætninger har vedkommende for at finde det rette hjem til dig. Husk i øvrigt, at mægleren er underlagt tavshedspligt, både når det gælder det private, arbejdsforhold og eventuelle økonomiske forhold.”


Charmerende landsted ved Kongsøre Skov og tæt på Isefjorden – se mere her

Vi afklarer det faktuelle inden fremvisningen

Hvor du som køber herhjemme sagtens kan få afklaret faktuelle ting om en bolig under en fremvisning, vil Lilienhoff sikre, at det så vidt muligt er på plads inden fremvisningen.
“Vi oplever ofte, at købere fremsender en liste med konkrete spørgsmål til ejendommen på forhånd, så vi har tid til at undersøge vilkår og forhold grundigt inden fremvisningen. Det gør, at køberne på fremvisningen kan koncentrere sig om at mærke stemningen, se omgivelserne an og blive sikre på, om stedet kan blive deres fremtidige hjem. Og samtidig sikrer vi, at vi kun viser ejendomme, der lever op til så mange krav som muligt.”
Hos Lilienhoff sørger vi desuden altid for at planlægge fremvisningsdage med god tid på hver ejendom og med mindst mulig spildkørsel mellem de forskellige fremvisninger – men det kræver, at du som køber er med på at langtidsplanlægge:
“Det er vigtigt, at du har god tid på ejendommen, og at vi ikke bare ‘japper’ igennem besøget – du har jo sjældent mulighed for lige at køre forbi en anden dag. Men fordi vi er afhængige af sælgerne i den her sammenhæng, kan det godt tage tid at planlægge. Kontakt os derfor i god tid, hvis vi har ejendomme, du gerne vil besøge – det er til alles bedste.”

Få styr på økonomi og skat i god tid

Christians sidste og vigtige råd til danskere i udlandet, som gerne vil flytte hjem igen er at tage fat i revisor og/eller en finansiel rådgiver i god tid:
“Jeg råder altid til, at du som dansker drøfter din ‘hjemrejse’ med en revisor eller økonomisk rådgiver. Som mægler kan jeg aldrig rådgive om fx skatteforhold eller privatøkonomiske spørgsmål – men jeg oplever, at boligkøbere ofte vil have glæde af at få afklaret de emner tidligt i forløbet. Det kan nemlig være afgørende for, hvilken ejendomstype og konkret bolig, du ender med at vælge.”

 

Styr på detaljerne

Har du spørgsmål om sundhedskort, skattekort, valg af læge, pension, lovgivning og ikke mindst anmeldelse af indrejse? Det hele finder du ud af på Borger.dk, der har et menupunkt dedikeret til udlandsdanskere, der flytter hjem.

Læs mere her

 


Følg med på liebhavermarkedet

Vi udsender løbende nyhedsbreve, hvor vi giver en status på boligmarkedet med særlig fokus på liebhaveri. Hvis du er interesseret i at modtage disse nyhedsbreve, skal du udfylde skemaet herunder.