Illervej 2, Ny Dalsgaard, 8620 Kjellerup

Slægtsgård med interessant historie i naturrige omgivelser

Slægtsgården Ny Dalsgaards historie går tilbage til 1700-tallet, og denne berettes der om i den kommende bog om landsbyen Dalsgaard. Ikke desto mindre bør der allerede nu nævnes, at der her er tale om et udsædvanligt hjem, som blev bygget af en herredsfoged, der ønskede at bo standsmæssigt. Herredfogeden kom fra Møgeltønder og indkaldte hjælp til at skaffe byggemateriale, og huset fremstår med sokkel og trapper af originale, gamle kirkesten. Flere af de store tilhugne sten er op til to meter lange. I øvrigt er stuehuset bygget efter udpræget slesvigsk byggeskik, som man byggede i Møgeltønder, men som er lidt af en sjældenhed her i Midtjylland. 

Bygningen er endvidere opført af en grundmur i hele sten over den høje sokkel og har kvist på begge facader. Indvendigt er væggene muret op på store egetræsbjælker, og der er bindingsværk i de indvendige vægge.

Fjerde generation

På gårdspladsen er der rejst en sten, hvor navne på de tidligere ejere er indgraveret. Det fremgår, at nuværende ejere er fjerde generation, og den har været i slægtens eje siden 1904. De har vedligeholdt stedet med respekt for den originale æstetik, og man kan derfor forvente, at flere fine detaljer er bevaret. I køkkenet findes eksempelvis det gamle komfur, som blev gemt, da man renoverede nordfløjen, hvor der engang var et lille køkken med netop dette komfur.

Man har ligeledes bibeholdt det gamle dobbeltskab i nordfløjens hall, der åbner op for en hemmelig gang, man dog ikke kan gå ind i, men som vidner om en spændende fortid. Historien lyder, at huset i tidernes morgen i nogle tilfælde blev brugt som alting, og de nuværende tre værelser var oprindeligt en stor stue, hvor den skjulte gang sikrede, at man kunne gå fra værelset til kontoret uden om stuen.

Herskabelige stuer

De to stuer en suite præsenterer sig med dekorative loftrosetter og Dinesen-plankegulve i Douglas Gran, der er skåret til i rummets længde. Køkkenet er utroligt velholdt med solide HTH-elementer i massivt egetræ - modellens Rolls-Royce i sin tid. Køkkenet er indrettet med fyldningslåger, og gulvet er belagt med røde fliser, der går igen i bryggerset. Tilstødende køkkenet er der et viktualierum.

Der er et badeværelse i hver sin ende af boligen, og de er begge udført med bruseafsnit. Foruden de tre førnævnte værelser er der yderligere fire værelser, som har fungeret som soveværelse, TV-stue, kontor og havestue. Indretningsmulighederne er mange, men fælles for alle værelserne er, at de har hver deres særegne charme. 

To af værelserne åbner op for en sydvest terrasse, der har to trappeløb ned til haven. Haven er et kapitel for sig, og de to udbygninger tilbyder talrige anvendelsesfunktioner. Den ene er bygget i røde mursten med eternittag og består af en hal, et fyrrum og et værksted, mens den anden indeholder to vognporte og mulighed for at lave hestestald.

Løvskov og søer

Ejendommen er omkranset af natur, og grunden dækker over en gammel løvskov, et engareal og et græsareal samt nogle marker, som er forpagtet ud. På græsarealet kan man snildt forestille sig at have heste gående, og på den forreste del af marken er der funderet til ridebane. 

Der er skov til tre sider, og i det stykke skov, som ligger tættest på ejendommen, er der to skovsøer med et rigt fugleliv. Ved flere af de i alt fem søer gemmer sig naturbænke og udsigtsposter, hvor man kan nyde roen. Det ene engareal afslører ligeledes en sti, man kan følge, hvor en flot udsigt over dalen med Tange Å og op til byens kirke åbenbarer sig. På dette engareal møder man rådyr og fasaner. 

Matriklen støder op til endnu et grønt område, som byen er meget kendt for, der går under navnet Den Grønne Ring. Ringen er et naturanlæg med forskellige opholdssteder, der fører hele vejen omkring byen.

Selvom beliggenheden er indbegrebet af naturrig, er man alligevel tæt på offentlig vej. Der er blot omtrent halvanden kilometer til Kjellerup, der byder på flere indkøbsmuligheder og skole til og med niende klasse. Lige vest for Den Grønne Ring er der idrætsfaciliteter og en arena.

 • Garage 160 m²

Afstand til ...

 • Aarhus45 minutter
 • Indkøb2 minutter
 • Kjellerup2 minutter
 • Silkeborg19 minutter

Vil du kontaktes?

Mægler

 • Niels Kristian Helbo Kjærgaard

 • Ejendomsmægler MDE og DSE

Andre besøgende har kigget på disse boliger

 • Salgsvurdering

  Udover vores vurdering af prisen på din bolig giver vi dig en opdatering på markedet samt vores rådgivning om hvordan din bolig eventuelt kan salgsoptimeres.

  Bestil salgsvurdering
 • Kundeudtalelser

  Vi lever i vidt omfang af ”mund til øre”-metoden i form af henvisninger fra tidligere kunder. Hvis du ikke kender nogen, der har handlet bolig gennem LILIENHOFF, kan du her se hvad tidligere kunder har sagt.

  Se kundeudtalelser