Sønder Klitvej 84, Holmsland Klit, 6960 Hvide Sande

Historisk strandfogedgård mellem hav og fjord

I Haurvig syd for Hvide Sande ligger denne historiske strandfogedgård omkranset af frodige marker og fredet, vestjysk klitlandskab. Området huser et rigt og varieret dyreliv, og de naturskønne omgivelser er på én og samme tid storslåede og idylliske - noget man kun oplever her på Holmsland Klit mellem Ringkøbing Fjords stille vandspejl og Vesterhavets vilde, brusende bølger.

Den firelængede klitgård, Haurvig Strandgård, daterer sig tilbage til år 1874, og den er registreret som fritidsbolig uden bopælspligt med mulighed for anvendelse som helårsbolig. Siden 1986 er den blevet gennemgribende restaureret i tæt samarbejde med fredningsmyndighederne, og derfor opfylder boligen nutidens krav til komfort, mens den samtidig emmer af stemningsfuld, historisk atmosfære. Fredningen giver også en række økonomiske fordele såsom fritagelse for ejendomsskat, et årligt skattemæssigt forbedrings- og vedligeholdelsesfradrag samt tilskudsmuligheder ved forbedring og vedligeholdelse.

Billedskøn ejendom med et væld af originale maritime detaljer 

Allerede når man drejer af fra Sdr. Klitvej og ind på den lille grusvej op til ejendommen, charmerer gården med sin hvidkalkede sokkel, sine hvidkalkede gesimser, tre hvidkalkede skorstene på stribe og de mange hvidmalede, småsprossede bondehusvinduer i træ, som står i smuk kontrast til facadens rødbrændte sten. Alle fire længer prydes af stråtag, mens døre og lemme i facaden er malet i den traditionelle grønne farve, som det sig hør og bør for klitgårdene langs Vestkysten. Helheden er en billedskøn gård, der er som taget ud af et postkort.

Boligen udfylder den sydvendte længe, mens de tre resterende er indrettet med to stalde og en stor, højloftet lade. Og tager man turen rundt gennem længerne, finder man et væld af detaljer, som vidner om ejendommens fortid som strandfogedgård.

For Vestkysten er en notorisk farlig kyststrækning, og op gennem 1800- og 1900-tallet strandede tusindvis af skibe her. Når nordvestenvinden ubarmhjertigt pressede sejlskibene ind mod land, valgte søfolkene ofte at lade fartøjerne strande på Holmsland Klit i stedet for at blive smadret til pindebrænde på Horns Rev længere mod syd.

Strandfogederne indlogerede de skibbrudne sømænd og bjærgede vraggodset, og meget af træet blev genanvendt. Derfor kan man rundt på Haurvig Strandgård finde historier fra de syv verdenshave. Eksempelvis er båsene i den vestlige staldlænge udfærdiget af drivtømmer, mens en del af de bærende bjælker i tagkonstruktionen er runde - det er såmænd gamle master fra forliste skibe. 

Tidssvarende bolig, der løbende er blevet gennemrestaureret 

Den nuværende ejer overtog gården i 1986, og derefter er ejendommen løbende blevet grundigt gennemrestaureret i samarbejde med fredningsmyndighederne og med respekt for de originale detaljer samt den oprindelige stil. Så selvom historiens vingesus fornemmes overalt, er boligen samtidig tidssvarende og komfortabel.

Stuehusets 182 kvadratmeter byder på fire værelser, som er fordelt med to i hver af boligens ender. Master bedroom er indrettet med en brændeovn, og her giver syd- og vestvendte vinduer udsigt til nattens stjernehimmel, som træder ekstra tydeligt frem her langt fra byens kunstige lys. Det tilstødende badeværelse er indrettet med bidet og bruseniche, og her er varme under gulvets fliser.

Vinkelkøkkenet giver god plads til at hakke og snitte, og her findes også en spiseplads med en charmerende skibsbænk. I det tilstødende bryggers er der plads til vaskefaciliteter. Herfra er der adgang til et yderbryggers, hvor kummefryseren finder sin naturlige plads. Og som en praktisk detalje er her et viktualierum til sylteglas og kælderkolde forfriskninger.

Endelig rummer boligen to stuer. Stuen mod øst kan indrettes med sofaer og lænestole, hvorfra man kan nyde udsigten til det omkringliggende klitlandskab og fjorden. Den store vinkelstue ligger i direkte forbindelse med køkkenet, og her er gavmild plads til at indrette en spiseafdeling samt et sofaområde. To brændeovne og en varmepumpe sørger for en behagelig temperatur, og de mange sydvendte vinduer bader rummet i naturligt lys. Ligeledes er her en charmerende alkovevæg, som ganske givet stammer fra et sejlskib.

Staldene og laden giver talrige anvendelsesmuligheder, og den nuværende ejer har tidligere fået godkendt et projekt, der skulle inddrage den ene stald og laden i boligarealet. Gårdens fire længer omkranser en særdeles smuk gårdsplads, der er belagt med piksten og tager sig idyllisk og smuk ud.

Omgivet af uforstyrret natur 

De ugenerede omgivelser er hjemsted for et rigt dyreliv, og fra stuerne kan man ofte se harer og rådyr lægge vejen forbi. Ejendommen måler knap to hektar, der foruden en skøn have, hvor sommersolen kan nydes i læ for vestenvinden, er anlagt som naturgrund, som glider i ét med omgivelsernes fredede natur.

Tager man turen op på grundens klit, bliver man mødt af en pragtfuld udsigt. Mod vest strækker fredede, lyngklædte arealer sig de få hundrede meter til "havbjergene", bag hvilke Vesterhavet bruser. Mod øst ligger åbne marker og kirkeplantagen, som går ned til Haurvig Kirke og kirkehavnen, hvorefter fjordens vand tager over. Her er et fantastisk vue fjorden rundt, og på klare dage kan man nyde synet af fuglereservatet Tipperne mod syd, Ringkøbing mod nord og Lønborg Kirkes hvide tårnspir som fikspunkt i det fjerne.

Nyd naturen og det rige dyreliv 

Holder man af vandreture gennem naturen, er klitlandskabet og den langstrakte, nærmest endeløse sandstrand ved havet et rent slaraffenland. Vil man hellere opleve omgivelserne fra mountainbiken, kan man følge Vestkyststien hele vejen gennem Holmsland Klit fra Nymindegab til Søndervig.

Er man i stedet bidt af vandsport, så er fjorden det ideelle sted at begive sig ud i havkajakken, i lystbåden eller på surfbrættet, og ved Hvide Sande er der også gode forhold for at windsurfe på havets bølger. I fjorden møder det ferske vand fra Skjern Å det salte fra Vesterhavet, og derfor er her tillige en varieret fiskefauna, som skaber fine forhold for lystfiskeri.

De lokale fjordfiskere stævner flittigt ud efter skrubber, helt og andre delikatesser, og på kajen i Hvide Sande kan man købe havfriske fisk direkte fra kutterne og lækre specialiteter hos de velassorterede fiskehandlere. Kajkanten er også et oplagt sted at slappe af med en kølig forfriskning, der kan nydes til synet af sælerne, som boltrer sig i havnebassinerne.

Rundt om Ringkøbing Fjord findes et væld af seværdigheder og museer, og de brolagte gader og stræder i Ringkøbings bymidte er bestemt et besøg værd. Ligeledes er turen gennem Skjern Enges unikke natur en pragtfuld oplevelse - især for fuglekiggere. Men det er selvfølgelig også oplagt at blive hjemme på Haurvig Strandgård og nyde roen, udsigten og lærkens sang.

 • Lade 147 m²

Afstand til ...

 • Badestrand3 minutter
 • Indkøb7 minutter
 • Ringkjøbing Fjord5 minutter
 • Søndervig21 minutter
 • Vesterhavet3 minutter

Vil du kontaktes?

Mægler

 • Hans M. Lilienhoff

 • Ejendomsmægler MDE og DSE

Andre besøgende har kigget på disse boliger

 • Salgsvurdering

  Udover vores vurdering af prisen på din bolig giver vi dig en opdatering på markedet samt vores rådgivning om hvordan din bolig eventuelt kan salgsoptimeres.

  Bestil salgsvurdering
 • Kundeudtalelser

  Vi lever i vidt omfang af ”mund til øre”-metoden i form af henvisninger fra tidligere kunder. Hvis du ikke kender nogen, der har handlet bolig gennem LILIENHOFF, kan du her se hvad tidligere kunder har sagt.

  Se kundeudtalelser