Solgt

Prices Havevej 40, 5600 Faaborg

Udsøgt trelænget ejendom i idylliske omgivelser på Sydfyn, med mulighed for flexboligordning

I det bakkede, sydfynske landskab i Kaleko, Faaborg ligger ”Mor Oles Hus”, Gl. Kalekogaard. Den trelængede gård ligger omgivet af en anseelig, velplejet, typisk fynsk have med gennemløb af en lille bæk; den såkaldte Rislebæk.

Huset er fredet, og deraf følger mange økonomiske fordele. Udgifter til vedligeholdelse og forbedringer kan trækkes fra i skat, og det kan også forsikring, diverse afgifter, renovation og skorstensfejning. Huset er fritaget for ejendomsskat, og udover dette kan desuden opnås skattefrie tilskud og favorable lån til istandsættelsesarbejde fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Husets historie er nærværende i hver en krog og detalje, og de ældste dele af huset kan dateres til 1652, hvorved det er et af de allerældste stuehuse på Fyn. 

Tidligere har huset været ejet af en navnkundig restaureringsarkitekt, der med kærlighed og stor respekt har restaureret huset gennemgribende. I dag er ”Mor Oles Hus” en velholdt, moderniseret og komfortabel bolig, hvor historien opleves på nært hold.

En rig og veldokumenteret historie

Med sine 368 år har gården en lang og rig historie bag sig, og der er gennem tiden gjort et grundigt stykke arbejde for at undersøge og kortlægge husets fortid og beboere. Heraf kan nævnes, at huset i første halvdel af 1700-tallet rummede tingstue for Holstenshuus birketing.

Som noget helt unikt ses desuden stadig den gamle bageovn med gruekedel, hvor sporene efter tidligere tiders bagning og ølbrygning stadig er tydelige, ligesom en gavl fra renæssancen står velbevaret under tag og vidner om, at huset engang stod som et langhus.

Udefra fremtræder ejendommen smukt i egnstypisk, fynsk byggeskik. Stråtækt, med blåmalede sprossevinduer mod gården og gedigent bindingsværk; overkalket mod haven og tjæret mod gården. Langs huset og på gårdspladsen ligger pigsten, mens den nyligt anlagte terrasse er belagt med teglklinker.

Velbevaret og med komfortable boligløsninger   

I huset er talrige oprindelige bygningsdele bevaret eller suppleret med tilsvarende, herunder oprindeligt tømmer, vinduer, døre og dørgreb, paneler, indfatninger osv. Særligt bemærkelsesværdige er de smukt ornamenterede brændeovne og de ikoniske Dinesen-plankegulve, der er lagt med håndsmedede søm. Desuden bør nævnes, at det stråtækte tag er fuldstændigt skiftet i 2017, ligesom facaderne er nykalkede med nymalet bindingsværk.

Nøje afstemt med husets historiske stemning er huset moderniseret til et nutidigt komfortabelt niveau, blandt andet med isolerede lofter og forsatsvinduer i højeste kvalitet. Badeværelset har varme under gulvklinkerne, mens køkkenet fremstår aldeles tidssvarende; snedkereret til huset med genanvendte materialer og en bordplade i massiv kalmarfyr. Hertil kommer gængse hårde hvidevarer som indbygget køleskab og opvaskemaskine, nedfældet induktionskogeplade og ovn placeret i spisekammeret. Det gamle brændekomfur står på sin oprindelige plads i køkkenet og er fuldt funktionsdygtigt.

Plads til den moderne familie 

Boligen fremstår med en intakt karakteristisk bondehusindretning. Fra både gårdsplads og havens terrasse er der umiddelbar adgang til køkkenet, der har udsigt over gårdspladsen og er indrettet med en hyggelig spiseplads ved brændekomfuret. Tæt ved køkkenet ligger det meget praktiske spisekammer.

Hjemmets centrum er den rummelige stue med høje paneler og en stemningsgivende brændeovn, og i huset finder man derudover fem værelser, hvoraf det ene oplagt kan indrettes som kontor. Dertil kommer et charmerende bibliotek med endnu en smuk brændeovn og det rummelige bryggers med den helt særlige bageovn. Bryggerset har adgang direkte fra gårdspladsen og udgang til haven mod øst.

I den østlige længe findes værksted med teglgulv i sildebensmønster, mens den vestlige længe er en større staldbygning med karakteristiske spiltove og pigstensbelægning overalt.

Attraktive og indbydende omgivelser  

Huset er placeret højt på den 3.460 kvadratmeter store grund. På nordsiden af ejendommen ligger indkørslen og den betragtelige gårdsplads, mens der på sydsiden findes en nyanlagt terrasse, perfekt placeret mod haven og for solen. Haven er på flere sider indrammet af hasselbuske, syrener og skræpper, der giver haven særlige fynske træk, mens resten af den store have er anlagt med rododendron- og staudebede, bærbuske, frugttræer, store løvtræer og skovbund langs den gennemløbende Rislebæk.

Ejendommen ligger fredeligt og ugenert. Nærmeste nabo er Kaleko Mølle, der kan dateres tilbage til 1600-tallet og er landets ældste fungerende vandmølle. Møllen drives i dag som museum og bygningerne danner et fint og autentisk historisk miljø sammen med ejendommen. Hvis Kaleko Mølle virker bekendt, skyldes det nok, at møllen i sin tid udgjorde de ydre rammer for den folkekære julekalender Nissebanden.

Nær smuk by og storslået natur

Ejendommen er beliggende i særdeles naturskønne omgivelser, tæt ved skov, sundsø og sundbakker. I området venter desuden storslåede naturoplevelser i nogle af Sydfyns smukkeste landskaber; Øhavet, Svanninge Bakker, skovene omkring Holstenshuus og mange andre. Her findes uanede muligheder for naturelskere.

Udover den ugenerte og naturskønne beliggenhed, får familielivet eller behovet for byliv gode betingelser. Der er kort afstand til både den nærliggende skole Enghaveskolen samt flere pasningstilbud, og havnebyen Faaborgs charmerende købstadsbykerne med spændende butikker og et indbydende café- og restaurationsliv ligger i gåafstand fra ejendommen.

 • Udbygning 95 m²

Afstand til ...

 • Indkøb5 minutter
 • Skole2 minutter
 • Strand5 minutter

Andre besøgende har kigget på disse boliger

 • Salgsvurdering

  Udover vores vurdering af prisen på din bolig giver vi dig en opdatering på markedet samt vores rådgivning om hvordan din bolig eventuelt kan salgsoptimeres.

  Bestil salgsvurdering
 • Kundeudtalelser

  Vi lever i vidt omfang af ”mund til øre”-metoden i form af henvisninger fra tidligere kunder. Hvis du ikke kender nogen, der har handlet bolig gennem LILIENHOFF, kan du her se hvad tidligere kunder har sagt.

  Se kundeudtalelser